Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik japoński
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik japoński

25.01.2017 Odsłon: 31923
5.0 (32 oceny)

Przepis dnia: 30-01-2017

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Sernik japoński ma prawdopodobnie tyle wspólnego z Japonią, co barszcz ukraiński z Ukrainą. Jego nazwę tłumaczę sobie analogią z subtelną urodą Japonek, lekką kreską japońskich drzeworytów i minimalizmem w poezji. Sernik japoński w swej delikatności, w przeciwieństwie do ciężkich, tradycyjnych serników i mazistych cheesecake’ów, jest zaiste niezwykły. Konsystencją przypomina puszysty biszkopt, a piecze i przygotowuje się go właściwie tak, jak suflet. Ze względu na neutralny, słodko-serowy smak, doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami konfitur, a także owocowymi lub czekoladowymi sosami. Ja jednak podziwiam go jako solistę - oprószonego odrobiną cukru pudru w towarzystwie mocnej, zielonej herbaty. To najlepszy sposób na to, by docenić jego nienachalny, subtelny smak.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101200

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 721

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5747

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 726

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 686

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 7627

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 101200

do 15 min 15 min
122
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 721

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 5747

do 30 min 30 min
6
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Pycha sałatka

Sałatki Pycha sałatka

Prosta i szybka w przygotowaniu dla niespodziewanych gości lub na kolację.

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 726

do 15 min 15 min
0
wałek
wałek
Sałatki

Sałatka grillowa

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 686

do 15 min 15 min
4
smaker
smaker
Dania główne

Zrazy z nadzieniem grzybowym

Dania główne Zrazy z nadzieniem grzybowym

Zrazy przygotowuje się najczęściej z kawałków mięsa. Można jednak zrobić je t...

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Indyk
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Rolady

Odsłon: 7627

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik japoński
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 250g tłustego twarogu
  • 50g masła
  • 100ml mleka
  • 6 jajek
  • 140g cukru
  • szczypta soli
  • 80g mąki pszennej tortowej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
1

TORTOWNICA Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 23cm. Spód wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Zapinamy obręcz, nadmiar papieru obcinamy. Dna, ani boków formy niczym nie smarujemy. Z folii aluminiowej odcinamy kilka płatów i owijamy nimi starannie spód i zewnętrzne boki tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, musimy zatem mieć pewność, że woda nie przedostanie się do wewnątrz i nie będzie miała styczności ze ściankami formy. Po dokładnym zabezpieczeniu tortownicy, dopasowujemy do niej większą, prostokątną formę, lub naczynie żaroodporne o średnicy większej niż średnica tortownicy. Do tego naczynia wlejemy tuż przed pieczeniem wodę, należy więc wybrać taką formę, w której sernik stabilnie osiądzie.

2

MASA SEROWA Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 170 stopni (grzałka góra-dół). Przygotowujemy kąpiel wodną. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego metalową lub żaroodporną miskę, uważając przy tym, aby jej dno nie miało styczności z wrzątkiem. Umieszczamy w niej twaróg, masło oraz mleko i delikatnie mieszając trzepaczką, łączymy składniki w jednolitą, płynną masę. Gdy tak się stanie, natychmiast ściągamy miskę z ognia i studzimy przez 15-20 minut. W międzyczasie mąkę mieszamy starannie z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do osobnej miski. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy te ostatnie ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania, w dwóch - trzech partiach dodajemy cukier, nie przerywając miksowania. Gdy kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, a masa wyraźnie zgęstnieje, odkładamy mikser i zabieramy się za łączenie wszystkich składników. Do dużej michy wlewamy przestudzoną masę twarogowo-maślaną, dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy oraz skórkę otartą z cytryny. Miksujemy na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Następnie w dwóch partiach dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie przez chwilę miksujemy. Odstawiamy teraz naszą maszynę i chwytamy za drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Ubitą wcześniej pianę należy w kilku partiach jak najdelikatniej wmieszać do masy serowej. Nie musimy tego robić super-dokładnie. Wystarczy, że obie masy połączą się w jednolitą całość, a im szybciej to zrobimy, tym lepiej (pamiętając o delikatności! – nie chcemy wypuścić pęcherzyków powietrza z masy!). Ten etap powinien nam zająć około 1-2 minut. I gotowe! Teraz przekładamy puszystą, lejącą masę do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.

3

PIECZENIE Tortownicę wkładamy do większej formy, po czym wlewamy do niej tyle wrzącej wody, by sięgała mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Natychmiast wstawiamy formy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez 50 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 10-20 minut. Jeśli w międzyczasie zauważymy, że wierzch ciasta bardzo się zarumienia, delikatnie uchylamy piekarnik i przykrywamy wierzch tortownicy arkuszem folii aluminiowej. Nie należy jednak panikować, gdyż sernik japoński, w przeciwieństwie do innych serników, powinien mieć zarumieniony, nieco pofalowany pod wpływem rośnięcia i opadania wierzch. Staramy się także nie maltretować sernika w trakcie pieczenia. Nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy go patykami itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.

4

STUDZENIE Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy go w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Nie ma potrzeby chłodzenia sernika w lodówce, wręcz jest to niewskazane. Po kilku-kilkunastu godzinach obkrajamy ciasto nożem przy brzegu tortownicy i zdejmujemy obręcz. Następnie usuwamy dno formy oraz papier i przekładamy na paterę. Sposobów na dekorację jest nieskończenie wiele… Można posypać sernik cukrem pudrem, zrobić polewę czekoladową lub tuż przed podaniem udekorować kleksem bitej śmietany. Ja swojego sernika pozostawiłam bez dodatkowych zasładzaczy i ozdobników. Uważam, że taki jest najpiękniejszy.

5

6

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki