Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik japoński"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 23
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 48
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 131
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 23
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 48
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 159
Polecam.
Odsłon: 131
Składniki
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do miski włóż masło, serek i mleko. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miski nie może dotykać wody), mieszaj trzepaczką, aż się rozpuszczą i powstanie gładka masa.
Zdejmij z kąpieli wodnej, wystudź. Następnie dodaj żółtka, przesiane obie mąki oraz sok z cytryny. Wymieszaj, aż wszystkie dokładnie się połączą.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dosypuj po łyżce cukru. Ubite białka dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Formę do pieczenia (babka z kominkiem lub tortownica) o średnicy ok. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Papier musi wystawać ok. 5 cm ponad brzeg tworząc „kołnierz”. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową.
Do tak przygotowanej formy wlej ciasto i wstaw ją do większego żaroodpornego naczynia. Wlej do niego gorącą wodę, tyle, by sięgała minimum do połowy wysokości formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C, piecz 60-70 minut. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
110 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie