Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Można zrobić sernik nawet jak nie ma sera w domu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 120
Składniki
660 g śmietany 18 % zmiksować z czterema jajkami. Zagotować litr wody i wlać śmietanę. Podgrzewać , aż powstanie serek. Przestudzić i wyłożyć na sitko.
200 g śliwek suszonych pokroić w drobne kawałki i pomieszać z płatkami migdałowymi. Taką masą wykleić dno tortownicy. Tortownicę wcześniej posmarować masłem.
Białka ( 4 jajka ) oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem . Dodać twarożek z sita i łyżkę mąki ziemniaczanej, i utrzeć. Na koniec ucierania wlać rozpuszczone wcześnie 2 łyżki masła. Delikatnie połączyć z pianą z białek . Przełożyć do tortownicy. Pieczenie 170 stopni - 60 min. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
100 g śliwek suszonych namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie zmiksować. 330 g śmietany 30 % ubić i połączyć ze śliwkami . Masę wyłożyć na wystudzony sernik. Posmarowane również boki sernika obłożyć płatkami migdałowymi. Z kolorowych kawałków ananasa i moreli ułożyć liść i udekorować ciasto. Smacznego.