Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wyszło bardzo smaczne. Można zrobić sernik nawet jak nie ma sera w domu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
660 g śmietany 18 % zmiksować z czterema jajkami. Zagotować litr wody i wlać śmietanę. Podgrzewać , aż powstanie serek. Przestudzić i wyłożyć na sitko.
200 g śliwek suszonych pokroić w drobne kawałki i pomieszać z płatkami migdałowymi. Taką masą wykleić dno tortownicy. Tortownicę wcześniej posmarować masłem.
Białka ( 4 jajka ) oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę z białek. Żółtka utrzeć z cukrem . Dodać twarożek z sita i łyżkę mąki ziemniaczanej, i utrzeć. Na koniec ucierania wlać rozpuszczone wcześnie 2 łyżki masła. Delikatnie połączyć z pianą z białek . Przełożyć do tortownicy. Pieczenie 170 stopni - 60 min. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
100 g śliwek suszonych namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie zmiksować. 330 g śmietany 30 % ubić i połączyć ze śliwkami . Masę wyłożyć na wystudzony sernik. Posmarowane również boki sernika obłożyć płatkami migdałowymi. Z kolorowych kawałków ananasa i moreli ułożyć liść i udekorować ciasto. Smacznego.