Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem dwukolorowy sernik na spodzie ciasteczkowym polany sosem karmelowym. Niebo w gębie :)
Składniki
Masło i masło orzechowe roztopić w garnku, dodać sól. Ciastka zmiksować blenderem na pył i wymieszać z masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wyciągnąć ziarenka. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Serek wymieszać z creme fraiche, cukrem i wanilią. Pojedynczo dodawać jajka. Dodać mąkę. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać czekoladę i łyżkę kakao. Masę przełożyć na spód ciasteczkowy. Na wierzchu wyłożyć jasną masę.
Piec 50-60 minut. Studzić pół godziny w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, następnie ostudzić całkowicie.
Cukier rozpuścic na patelni, skarmelizować, dodać śmietanę. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i cukier się ponownie rozpuści. Dodać łyżeczkę kakao.
Sernik wyjąć z formy i polać sosem karmelowym. Smacznego :)