Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to tradycja, która nigdy nie przeminie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418104
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4610
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418104
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.