Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to tradycja, która nigdy nie przeminie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.