Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik leniwej żony to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować pyszny deser bez skomplikowanych procedur. Baza z pokruszonych ciastek zastępuje tradycyjny spód z kruchego ciasta, a dla podkręcenia smaku i koloru dodano puree z dyni. Mimo prostoty wykonania sernik wychodzi naprawdę smakowity, puszysty i delikatny – idealny do południowej kawy z mężem lub przyjaciółką.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3489
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4259
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74252
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3489
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4259
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74252
Składniki
Okrągłą formę (ok. 25-27 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Boki od zewnątrz szczelnie owiń folią aluminiową. Odstaw blaszkę na później.
Herbatniki pokrusz, dodaj cynamon i roztopione masło. Jeśli herbatniki nie są słodkie, możesz dodać ok. 2 łyżki cukru lub miodu. Dokładnie wymieszaj masę, wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj, ugnieć, a następnie wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Upieczony spód wyjmij do ostudzenia.
Przejdź do masy serowej. Utrzyj ser z cukrem w dużej misce, aż uzyskasz gładką masę. Następnie wbijaj po 1 jajku i nadal miksuj. Dodaj puree z dyni, przyprawy i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach tylko do momentu połączenia składników.
Na podpieczony spód wylej masę serową i wyrównaj. Wstaw blaszkę do brytfanki i dolej do niej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piecz sernik, aż urośnie, środek będzie lekko miękki, a wierzch złocisty, czyli ok. 1,5 godziny. Wystudź sernik przy otwartych drzwiczkach, po czym wyjmij z piekarnika. Odkrój boki foremki, aby łatwiej było wyjąć ciasto i przełóż sernik na talerz lub paterę.