Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik leniwej żony to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować pyszny deser bez skomplikowanych procedur. Baza z pokruszonych ciastek zastępuje tradycyjny spód z kruchego ciasta, a dla podkręcenia smaku i koloru dodano puree z dyni. Mimo prostoty wykonania sernik wychodzi naprawdę smakowity, puszysty i delikatny – idealny do południowej kawy z mężem lub przyjaciółką.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Okrągłą formę (ok. 25-27 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Boki od zewnątrz szczelnie owiń folią aluminiową. Odstaw blaszkę na później.
Herbatniki pokrusz, dodaj cynamon i roztopione masło. Jeśli herbatniki nie są słodkie, możesz dodać ok. 2 łyżki cukru lub miodu. Dokładnie wymieszaj masę, wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj, ugnieć, a następnie wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Upieczony spód wyjmij do ostudzenia.
Przejdź do masy serowej. Utrzyj ser z cukrem w dużej misce, aż uzyskasz gładką masę. Następnie wbijaj po 1 jajku i nadal miksuj. Dodaj puree z dyni, przyprawy i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach tylko do momentu połączenia składników.
Na podpieczony spód wylej masę serową i wyrównaj. Wstaw blaszkę do brytfanki i dolej do niej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piecz sernik, aż urośnie, środek będzie lekko miękki, a wierzch złocisty, czyli ok. 1,5 godziny. Wystudź sernik przy otwartych drzwiczkach, po czym wyjmij z piekarnika. Odkrój boki foremki, aby łatwiej było wyjąć ciasto i przełóż sernik na talerz lub paterę.