Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik leniwej żony to świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą przygotować pyszny deser bez skomplikowanych procedur. Baza z pokruszonych ciastek zastępuje tradycyjny spód z kruchego ciasta, a dla podkręcenia smaku i koloru dodano puree z dyni. Mimo prostoty wykonania sernik wychodzi naprawdę smakowity, puszysty i delikatny – idealny do południowej kawy z mężem lub przyjaciółką.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 254
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 43
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 254
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 43
Składniki
Okrągłą formę (ok. 25-27 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Boki od zewnątrz szczelnie owiń folią aluminiową. Odstaw blaszkę na później.
Herbatniki pokrusz, dodaj cynamon i roztopione masło. Jeśli herbatniki nie są słodkie, możesz dodać ok. 2 łyżki cukru lub miodu. Dokładnie wymieszaj masę, wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj, ugnieć, a następnie wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut. Upieczony spód wyjmij do ostudzenia.
Przejdź do masy serowej. Utrzyj ser z cukrem w dużej misce, aż uzyskasz gładką masę. Następnie wbijaj po 1 jajku i nadal miksuj. Dodaj puree z dyni, przyprawy i ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach tylko do momentu połączenia składników.
Na podpieczony spód wylej masę serową i wyrównaj. Wstaw blaszkę do brytfanki i dolej do niej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piecz sernik, aż urośnie, środek będzie lekko miękki, a wierzch złocisty, czyli ok. 1,5 godziny. Wystudź sernik przy otwartych drzwiczkach, po czym wyjmij z piekarnika. Odkrój boki foremki, aby łatwiej było wyjąć ciasto i przełóż sernik na talerz lub paterę.