Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik marmurkowy z czekoladą"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5763
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5763
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 143
Składniki
ok. 90 minut • Porcja ok. 160 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis na ok. 18 porcji
Czekoladę połam na kawałki i stop w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Cały czas ucierając, porcjami dodawaj zmielony ser i śmietanę. Następnie wsyp proszek budyniowy, kaszę oraz wbij jajka. Miksuj, aż wszystkie się połączą.
Masę serową podziel na dwie części. Jedną połącz z wystudzoną roztopioną czekoladą.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Na przemian wlewaj do niej obie masy serowe. Następnie delikatnie przemieszaj całość widelcem, żeby utworzył się marmurkowy wzorek.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz około godziny. Po upieczeniu zostaw przez 20-30 minut w otwartym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu oprósz go kakao – najlepiej przez drobne sitko.
Piekąc wysoki sernik w wąskiej formie nie ucierajmy masy serowej na dużych obrotach miksera. Może się zbytnio napowietrzyć i sernik się zapadnie.Źródło: Kobieta i życie