Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik marmurkowy z czekoladą"
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1080
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 107
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1080
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 107
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 8468
Składniki
ok. 90 minut • Porcja ok. 160 kcal • Koszt porcji ok. 90 gr • Przepis na ok. 18 porcji
Czekoladę połam na kawałki i stop w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Cały czas ucierając, porcjami dodawaj zmielony ser i śmietanę. Następnie wsyp proszek budyniowy, kaszę oraz wbij jajka. Miksuj, aż wszystkie się połączą.
Masę serową podziel na dwie części. Jedną połącz z wystudzoną roztopioną czekoladą.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Na przemian wlewaj do niej obie masy serowe. Następnie delikatnie przemieszaj całość widelcem, żeby utworzył się marmurkowy wzorek.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz około godziny. Po upieczeniu zostaw przez 20-30 minut w otwartym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu oprósz go kakao – najlepiej przez drobne sitko.
Piekąc wysoki sernik w wąskiej formie nie ucierajmy masy serowej na dużych obrotach miksera. Może się zbytnio napowietrzyć i sernik się zapadnie.Źródło: Kobieta i życie