Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli mamy tylko taką możliwość, kupujmy na serniki wiejski, tłusty ser, prosto od gospodarza. Jego smak nie ma nic wspólnego z serem z wiaderka.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 42
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 253
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 47
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 42
Składniki
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mielonymi migdałami. Spód wyłożyć ciastkami i skropić zimnym mlekiem.
Ser zmielić dwa razy. Masło, cukier i żółtka przełożyć do misy miksera i utrzeć na "puch". Stopniowo dodawać po łyżce sera, kaszę, proszek budyniowy, sok i skórkę otartą z cytryny. Powoli wlewać wciąż miksując syrop miętowy. Ubić pianę z 8 białek z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Wyłożyć na masę serową. Dodać proszek ale można pominąć bo sernik i tak ładnie wyrośnie. Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie całość wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Włożyć ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć ale przez 10 minut nie otwierać drzwiczek. Serniki nie lubią nagłych zmian temperatury i właśnie wtedy lubią opadać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i rum. Mieszać do rozpuszczenia. Po lekkim ostygnięciu i zgęstnieniu-oblać sernik i udekorować. U mnie grubo mielone migdały, perełki cukiernicze i listki melisy .