Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik migdałowy z malinami
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik migdałowy z malinami

01.10.2015 Odsłon: 1378
5.0 (4 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Ciasto z wrodzonej przekory dedykuję memu ojcu. Nienawidzi serników, nienawidzi migdałów, a na widok malin odwraca głowę. Mnie natomiast to połączenie absolutnie zauroczyło! Sernik pachnie niczym amaretto, a maliny i podpieczone płatki migdałów pięknie komponują się z mazistą masą serową. Zdecydowanie polecam użyć do jego przygotowania prawdziwego tłustego twarogu i pomęczyć się przy jego mieleniu. Wtedy jego konsystencja i smak będą idealne!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 18148

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22948

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1962

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2463

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12279

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 806

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 18148

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22948

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1962

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2463

do 30 min 30 min
8
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 12279

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 806

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik migdałowy z malinami
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • kruchy spód:
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • masa serowa:
  • 1kg tłustego twarogu
  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 100ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • wierzch:
  • 300g malin (świeżych lub mrożonych)
  • ¾ szklanki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
1

ROBIMY KRUCHY SPÓD Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier, a następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtko, dolewamy odrobinę lodowatej wody i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy i owijamy dokładnie folią spożywczą. Tak przygotowane zawiniątko wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy sobie niezbyt dużą, prostokątną formę (u mnie ma wymiary 25x28cm), której niczym nie smarujemy, nie posypujemy i nie wykładamy papierem. Ciasto kruche będzie bardzo maślane i nie ma potrzeby, aby dodatkowo dotłuszczać je od spodu. Z pewnością nie przylgnie do formy, ani nie przypali się. Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozwałkowujemy je sprawnie na placek o wymiarach (mniej więcej) przygotowanej formy. Staramy się jak najmniej podsypywać ciasto mąką, a najlepiej w ogóle, choć to wymaga nieco wprawy. Rozwałkowanym plackiem owijamy delikatnie wałek i przenosimy na dno formy. Wylepiamy ją dokładnie ciastem i wyrównujemy jego powierzchnię, aby równo się upiekło. Staramy się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej. Teraz gęsto i dokładnie nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie uniosło się i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i zostawiamy do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej.

2

ROBIMY MASĘ SEROWĄ Uwaga! Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, w związku z czym wyciągamy je co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem z lodówki. Twaróg mielimy w maszynce trzykrotnie. Po zmieleniu ustawiamy piekarnik na 150 stopni (grzałka góra-dół). Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, a następnie łączymy je za pomocą trzepaczki. Do osobnej michy wrzucamy ser, dodajemy śmietanę, ekstrakt migdałowy oraz jaka roztrzepane z cukrem, a na końcu przesiewamy do tej mieszanki obie mąki. Całość miksujemy przez krótką chwilę mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. W przypadku sernika „nadgorliwość gorsza od faszyzmu” – im dłużej i bardziej zaciekle miksujemy, tym bardziej napowietrzamy sernik, który w związku z tym będzie rósł w piekarniku, jak szalony, a następnie opadnie i popęka. Podkreślam zatem – wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch. Teraz pora ma maliny (jeśli używamy mrożonych owoców, nie rozmrażamy ich wcześniej!). Rozrzucamy je w miarę równomiernie na całej powierzchni sernika i delikatnie dociskamy, aby nieco zanurzyły się w masie. Całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!

3

PIECZEMY SERNIK Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 75 minut w temperaturze 150 stopni. Nie maltretujemy sernika w trakcie, nie zaglądamy, nie otwieramy drzwiczek, nie dziubiemy itp. Ustawiamy przypominajkę i zajmujemy się sobą.

4

STUDZIMY SERNIK Po upieczeniu wyłączamy grzałkę i zostawiamy sernik jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie stopniowo uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto w takiej jamie przez około 1 – 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej. Warto pomęczyć się z tymi procesami studzenia – dzięki temu sernik będzie prosty jak stół! Gdy sernik będzie już chłodny, wstawiamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia dumnie wyciągamy go z lodówki, obkrajamy nożem, a następnie kroimy w kostkę. Pamiętajmy, że sernik wyjmujemy z lodówki na godzinę przed podaniem i kroimy ostrym nożem, maczanym we wrzątku i wycieranym do sucha ściereczką. Dzięki temu zachowa piękny, robiący wrażenie profil.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki