Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast - piecze się je zarówno bez okazji, jak i na uroczyste spotkania. Można go przygotować na wiele sposobów, dlatego nigdy się nie nudzi. Tym razem polecimy ci prostą, szybką i pyszną wersję puszystego sernika na herbatnikach.
Puszysty sernik na herbatnikach to propozycja dla wszystkich, którzy nie chcą spędzić dużej ilości czasu na przyrządzaniu wypieku. W takim cieście nie trzeba robić kruchego spodu, co sprawia, że deser staje się łatwiejszy do przygotowania. Jednocześnie, dzięki użyciu herbatników, nie traci jednak wyjątkowego smaku i struktury. Ciasteczka układa się na dole formy i namacza mlekiem, przez co są miękkie i delikatne, ale wciąż zwarte.
Do przygotowania prostego sernika na herbatnikach potrzeba tylko łatwodostępnych składników, które zwykle i tak znajdują się w kuchni. Nie musisz być ekspertem cukierniczym, ani posiadać specjalistycznego sprzętu. Wystarczy tylko chwila, żeby upiec pyszne domowe ciasto.
Marzysz o serniku, który zawsze wychodzi puszysty? Mimo że na ciasteczkowym spodzie deser pięknie wyrasta i jest kremowy. Na spód blachy wykłada się herbatniki, następnie nasącza odrobiną mleka (by się nie rozpadły). Gdy będą chłonęły płyn, przygotowuje się masę sernikową. Żółtka uciera z cukrem na jasnożółtą masę, która sprawia, że całość wychodzi lekka. Dodaje się jeszcze twaróg, masło, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Składniki miksuje na jednolitą masę. Nie może w niej zabraknąć jeszcze ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, która podkreśli słodycz wypieku. To właśnie ubite białka sprawią, że warstwa sera jest tak puszysta. Masę przelewa się na herbatnikowy spód, wyrównuje i wstawia do nagrzanego piekarnika. Przepis na puszysty sernik na herbatnikach wcale nie jest skomplikowany.
Forma prostokątna o wymiarach 26x21 cm, miska, mikser
Musisz zapamiętać, że prosty sernik na herbatnikach wymaga pieczenia w dwóch etapach. Na początku formę z ciasteczkowym spodem i masą sernikową wstawia się do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół na ok. 15 minut. Po tym czasie trzeba zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 90 minut. Pierwszy etap pozwoli na wstępne ścięcie się sernika - dzięki temu utrzyma swoją formę. Drugi krok, z niższą temperaturą pieczenia, sprawi, że masa serowa równomiernie się upiecze. Dłuższy czas w piekarniku zapobiegnie zapadaniu się ciasta po wyjęciu. Kluczowe będzie też studzenie sernika na herbatnikach. Najlepiej zostawić go na początku w tracącym ciepło sprzęcie, potem trzymać przy lekko uchylonych drzwiach piekarniku, a dopiero następnie ostrożnie wyjąć, by w końcu przenieść do lodówki. Sernik będzie mieć idealną, puszystą konsystencję.
Nie masz czasu na pieczenie? A może chcesz przygotować coś lżejszego lub orzeźwiającego na gorący dzień? Postaw na ciasto bez pieczenia. Istnieje naprawdę wiele przepisów na sernik na zimno, które będą jeszcze prostsze do zrobienia. Taki deser przygotowuje się również na herbatnikach, ale masy serowej nie trzeba już zapiekać w piekarniku. Nie trzeba też namaczać ciasteczek mlekiem, po prostu ułóż je na spodzie tortownicy. Masa serowa to połączenie serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego lub twarogu (często z wiaderka), z dodatkiem śmietanki i mascarpone z galaretką lub żelatyny. Do ciasta warto dodać świeże owoce, np. maliny czy brzoskwinie. Niektórzy urozmaicają sernik na zimno skórką cytrynową lub aromatem waniliowym. Po wylaniu masy serowej na herbatniki deser wstawia się do lodówki na kilka godzin, żeby stężał. To niezwykle szybka i wygodna alternatywa, nawet dla sernika na herbatnikach, który wymaga pieczenia.
Dobry sernik na herbatnikach samodzielnie smakuje przepysznie. Możesz go delikatnie posypać cukrem pudrem, żeby jeszcze lepiej się prezentował. Przepadasz za musami do ciast? Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś dodał ulubioną do tego wypieku. Jaka polewa do sernika na herbatnikach pasuje najbardziej?
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 182
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki ułóż ciasno na spodzie i skrop równomiernie mlekiem. Pozostaw na chwilę, by ciastka wchłonęły cały płyn.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj partiami ser, masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj do całkowitego połączenia składników.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj je ostrożnie do masy serowej, mieszając powoli drewnianą łyżką.
Masę wylej na spód herbatnikowy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
Po upieczeniu sernik na herbatnikach schładzaj bardzo powoli, by nie opadł. Najlepiej przez pierwsze 10 minut pozostaw go w zamkniętym piekarniku, powoli tracącym temperaturę. Potem lekko uchyl drzwiczki, a ciasto wyjmuj dopiero po ok. 2 godzinach od upieczenia.