Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na herbatnikach to bardzo prosta wersja ulubionego przez wszystkich przysmaku. Nie ma potrzeby wyrabiania i podpiekania kruchego ciasta, a ciasteczkowy spód jest delikatny i rozpływający się w ustach. Sernik świetnie sprawdzi się przy różnych okazjach, kiedy brakuje już czasu na przygotowania, a mimo to chcesz zaskoczyć swoich gości.
miska, mikser, blaszka do pieczenia
Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska...
Odsłon: 1582
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2393
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 139
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 2766
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 1978
Risotto to danie, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska...
Odsłon: 1582
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2393
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 139
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 2766
Przepis dnia
Idealne danie w czasie jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 1978
Składniki
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki ułóż ciasno na spodzie i skrop równomiernie mlekiem. Pozostaw na chwilę, by ciastka wchłonęły cały płyn.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj partiami ser, masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj do całkowitego połączenia składników.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj je powoli do masy serowej, mieszając powoli drewnianą łyżką.
Masę wylej na spód herbatnikowy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.
Po upieczeniu, sernik na herbatnikach schładzaj bardzo powoli, by nie opadł. Najlepiej przez pierwsze 10 minut pozostaw go w zamkniętym piekarniku powoli tracącym temperaturę. Potem lekko uchyl drzwiczki, a ciasto wyjmuj dopiero po ok. 2 godzinach od upieczenia.
Składniki na formę prostokątną o wymiarach 26x21 cm.