Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik na kruchym spodzie"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Składniki
110 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na 12-14 porcji.
Ciasto: mąkę przesiewam, mieszam z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaję śmietanę, jajko, masło i szybko zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim dno blaszki (z pergaminem), oprószam kakao. Podpiekam 10 min w temp. 200oC.
Masa: twaróg mielę, miksuję z żółtkami, aromatem, masłem i cukrami na puszystą masę. Pod koniec wlewam budyń rozpuszczony w mleku. Ubijam białka na pianę, delikatnie mieszam z masą.
Na podpieczonym cieście układam przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu, bez pestek), zalewam masą serową. Piekę 45-50 min w temp. 180oC (grzanie góra-dół). Ciasto studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzone dekoruję cząstkami śliwek. Można również oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie