Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na pierniczkach"
Składniki
Pierniczki rozkrusz na drobne kawałeczki. Suchary włóż do woreczka foliowego, roztłucz wałkiem do ciasta. Wsyp razem z pierniczkami do misy. Zalej roztopionym i przestudzonym masłem. Zagnieć gładką masę, wylep nią dno oraz boki tortownicy. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Twaróg przepuść przez maszynkę (lub użyj gotowego mielonego białego sera), zmiksuj z cukrem, sokiem pomarańczowym, całymi jajkami i proszkiem budyniowym. Przelej mieszankę do tortownicy. Piecz około 60 minut w temperaturze 160 st.
Pomarańcze sparz, obierz ze skórki, usuń błonkę. Pokrój owoce w plasterki. Marmoladę (morelową lub pomarańczową) włóż do rondelka, lekko podgrzej.
Upieczony sernik wyjmij z formy, schłodź, a następnie posmaruj marmoladą i udekoruj plastrami pomarańczy. Odstaw, aby marmolada zastygła. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 1,40 zł.
Sernik z ubijanymi na sztywno białkami często szybko rośnie, a potem opada. Dlatego, jeśli nie chcesz ryzykować, dodaj do masy całe jajka albo ubij jedynie połowę białek. Pamiętaj też, aby w trakcie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Wówczas, niemal na pewno, twój sernik opadnie.Źródło: Świat kobiety