Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik na spodzie z ciasteczek"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 264
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 264
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Składniki
Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj olejem. Stop 2/3 masła. Ciasteczka drobniutko pokrusz w malakserze, wymieszaj z masłem. Masę rozsmaruj na spodzie przygotowanej tortownicy. Mocno dociśnij i wstaw do lodówki na 30 minut.
Twaróg utrzyj z 1 szkl. cukru. Wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wbij jajka. Masę wymieszaj i rozdziel. Do jednej części domieszaj kakao. Ubij na sztywno 20 dag śmietany.
Do jasnej i ciemnej masy serowej domieszaj po połowie bitej śmietany. Na przygotowanym spodzie z orzechowych ciastek rozsmaruj ciemną masę serową, a potem jasną masę z sera.
Tortownicę szczelnie owiń folią aluminiową i ustaw w większym naczyniu z wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Sernik piecz w kąpieli wodnej przez 65 minut. Pozostaw 45 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia (na 5 godzin, a jeszcze lepiej na noc).
Pozostały cukier stop z 2 łyżkami wody na jasny karmel. Dodaj resztę masła i śmietany. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Polewę kajmakową przestudź i posmaruj nią wierzch sernika. Odstaw do zastygnięcia. Czekoladę połam na kawałeczki, stop i rozsmaruj na polewie kajmakowej. Schładzaj jeszcze godzinę.
ok. 5 godzin i 30 minut . Chłodzenie w sumie ok. 6 godzin. 1 porcja ok. 630 kcalŹródło: Tina