Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serek mascarpone, biały ser, kilka galaretek, biszkopty, winogrona lub inne owoce i trochę czasu tyle potrzeba na ten sernik a i coś dla facetów czyli trochę whisky
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 356
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 815
Składniki
Najważniejsze w tym serniku jest to, że jest prosty do zrobienia. Każdy facet da radę. W pierwszym etapie należy zrobić pół szklanki mocnej kawy zbożowej z kilkoma łyżeczkami whisky. Następnie na blaszkę okrągłą standardową z odpinanym dnem kładziemy papier do pieczenia. Na tym należy ułożyć biszkopty dość szczelnie i łyżeczką lub pędzelkiem kuchennym nanosimy wcześniej przygotowany poncz, tak alby biszkopty zmieniły kolor ale się nie rozpłynęły. Teraz galaretki ja używam z cukrem, jeżeli są bez, to należy do sera dodać cukier ok.80g-100g najlepiej puder lub jakieś małe kryształy. Galaretki dwie różne, rozpuszczamy w połowie zalecanej wody, czyli najczęściej w jedne szklance wrzątku. Oczywiście na talerzu. Natomiast dwie na górę w normalnej ilości wody. Przechodzimy do masy serowej. Należy dokładnie wymieszać ser biały z serkiem mascarpone, tak aby nie było grudek, można ręcznie lub mikserem. Otrzymaną masę dzielimy na pół i mieszamy z jedną z galaretek, tych zawierających mniej wody. Wykładamy na biszkopty i do lodówki, kilka minut powinno wystarczyć 7-10 w tym czasie przygotowujemy drugą część masy z drugą mniejszą galaretką. I kilka kulek winogrona (lub inne owoce. Jeżeli ananas czy mandarynka to najlepiej z puszki, banany, truskawki czy borówki można mieszać ze sobą świeże). Kładziemy kulki na pierwszą warstwę i przykrywamy drugą. Na drugiej znowu kilka kulek winogrona i do lodówki na około 7-10min. Po tym czasie sprawdzamy czy ser stężał, jeżeli tak to po łyżce wylewamy pierwszą galaretkę z normalną ilością wody. Powinna ona zakryć w całości winogrona. Kiedy galaretka zastygnie, dajemy drugą. Najlepiej użyć na górę dwóch różnych kolorów. Ja na samą górę dodałem jeszcze płatki migdałowe. Nie należy używać do dekoracji lukru czy cukrowych dodatków, ponieważ rozpuszczą się od galaretek. Co do samej masy serowej to robiłem również pół na pół: ser biały z serkiem mascarpone. Zależy jak kto lubi, masa za każdym razem wychodzi puszysta a dzięki użyciu galaretek nie trzeba używać samej żelatyny.