Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce i galaretki mogą być różne.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 281
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 281
Składniki
Dwie galaretki krystaliczne rozpuścić zalewając szklanką wrzątku (250 ml), mieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuść w 400 ml wrzątku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia. Z pokruszonych ciastek, roztopionego masła, wiórek kokosowych i soku zrobić spód, rozkładając go na dnie tortownicy, wyrównując i uklepując. Ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier puder i miksować aż do jego rozpuszczenia. Ubitą śmietankę schować na chwilę do lodówki. Do dużej miski wrzucić 800 g twarogu (zmielonego dwukrotnie lub gotowego z wiaderka), stopniowo dodawać wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Następnie do masy serowej dodać ubitą śmietankę i lekko wymieszać. Masę wylać do tortownicy na kruchy spód. Wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie na wierzchu poukładać owoce i zalać tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Wstawić do lodówki aby wszystko stężało (około 2 godz.).