Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis na pyszny i lekki sernik na zimno z truskawkami. Deser jest bardzo smaczny, idealny na upalne dni i efektownie wygląda. Polecam wypróbować przepis.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Najpierw przygotuję masę na spód sernika: Do miski wsypuję dwie galaretki i rozpuszczam w 400 ml gorącej wody (używam jedynie 200 ml wody na 1 galaretkę). Galaretkę odstawiam aby wystygła i zaczęła delikatnie tężeć. Gdy galaretka jest już zimna ale nadal płynna, spieniam ją mikserem lub rózgą. Do spienionej galaretki dodaję serek i jeszcze przez chwilę miksuję.
W międzyczasie gdy galaretka stygnie przygotuję tortownicę i spód sernika: Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Umyte i osuszone truskawki układ na dnie tortownicy, część truskawek przekrawam wzdłuż na pół i układam dookoła tortownicy (robię taki jakby płotek, dokładnie pokazałam to na filmiku). Przekrojone truskawki podpieram całymi truskawkami i wypełniam nimi cały środek. Truskawki układam dość ściśle jedną obok drugiej, tak żeby nie wypłynęły gdy zaleję je masą.
Na ułożone truskawki wylewam masę (serek homogenizowany z galaretką) i odstawiam na kilka minut, tak aby masa zaczęła tężeć. Następnie na tężejącą masę układam pokrojone truskawki i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Teraz przygotuję galaretkę na górę (galaretkę możemy przygotować wcześniej): W 400 ml gorącej wody rozpuszczam galaretkę i odstawiam do wystudzenia. Galaretkę mieszam powoli aby nie było piany. Następnie zimną galaretką zalewam górę sernika i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
Deser truskawkowy jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam babcia Ewa