Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, proste i dosyc szybkie.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72642
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72642
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15591
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3418
Składniki
Galaretki rozrabiamy wg przepisu w 2 osobnych naczyniach. Czerwona odstawiamy w chłodne miejsce. Pomarańczowa nasączamy biszkopty i układamy w formie.
4 łyzeczki żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Po ok 10 min zalewamy 0,5 szkl dobrze ciepłej wody , mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy piane z 2 białek i odstawiamy na bok.
200g masła (najlepiej wyjąć je wczesniej z lodowki żeby było miękkie) ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na puch/ do białości. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierająć.
Dodajemy serki. Miksujemy a nastepnie wlewamy żelatynę. Mieszamy i na koniec delikatnie mieszając dodajemy białka. Wylewamy wszystko na biszkopty i wsadzamy do lodowki na dobra godzinę.
Gdy widzimy ,że sernik już dosyc dobrze się ściął (tak ,że nie grozi nam ,że galaretka wpadnie do środka) wlewamy na wierzch tężejącą czerwoną galaretkę. Wsadzamy do lodowki. Przed wylaniem galaretki mozna ułozyc dostepne owoce sezonowe.