Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, proste i dosyc szybkie.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 94
Polecam.
Odsłon: 1490
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1713
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 94
Polecam.
Odsłon: 1490
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1713
Składniki
Galaretki rozrabiamy wg przepisu w 2 osobnych naczyniach. Czerwona odstawiamy w chłodne miejsce. Pomarańczowa nasączamy biszkopty i układamy w formie.
4 łyzeczki żelatyny zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała. Po ok 10 min zalewamy 0,5 szkl dobrze ciepłej wody , mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy piane z 2 białek i odstawiamy na bok.
200g masła (najlepiej wyjąć je wczesniej z lodowki żeby było miękkie) ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na puch/ do białości. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierająć.
Dodajemy serki. Miksujemy a nastepnie wlewamy żelatynę. Mieszamy i na koniec delikatnie mieszając dodajemy białka. Wylewamy wszystko na biszkopty i wsadzamy do lodowki na dobra godzinę.
Gdy widzimy ,że sernik już dosyc dobrze się ściął (tak ,że nie grozi nam ,że galaretka wpadnie do środka) wlewamy na wierzch tężejącą czerwoną galaretkę. Wsadzamy do lodowki. Przed wylaniem galaretki mozna ułozyc dostepne owoce sezonowe.