Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik nowojorski to sernik bardzo popularny za oceanem. Mój sernik zrobiłam z polskiego twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał. Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć. Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.
Polecam.
Odsłon: 898
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 12
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 192
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 898
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 12
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 192
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Składniki
Spód ciasta Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie sera Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie. Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.
Zrobiłam polewę Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą no