Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają Oreo. A gdyby tak połączyć dwa przysmaki w jeden? Ten sernik Oreo pieczony jest z dodatkiem puszystej i rozpływającej się w ustach bezy.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47628
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165257
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 341
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47628
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165257
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 341
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 88
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i przestudź. W robocie kuchennym pokrusz ciasteczka na piasek. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i dokładnie wylep spód i brzegi masą ciasteczkową. Dociśnij ją za pomocą szklanki. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotuj warstwę serową. Ubij ser, cukier, mąkę i sól do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku i żółto, ubijając przez ok. 15 sekund po dodaniu każdego. Wsyp ciasteczka Oreo posiekane na ćwiartki lub ósemki. Wymieszaj. Przelej masę na schłodzony spód.
Upiecz sernik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 60 minut.
Przygotuj bezę. Białka ubij na prawie sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Uważaj, by nie przebić masy. Tworzące się szczyty powinny mieć miękkie i mają lekko opadać. Białka rozsmaruj na serniku. Możesz utworzyć fantazyjne wzory, kratkę czy esy-floresy. Sernik Oreo piecz jeszcze przez kolejne 10-15 minut do zesztywnienia bezy. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Włóż je do lodówki na przynajmniej 4 godziny przed krojeniem.