Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają Oreo. A gdyby tak połączyć dwa przysmaki w jeden? Ten sernik Oreo pieczony jest z dodatkiem puszystej i rozpływającej się w ustach bezy.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 277
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 25
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 91
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 277
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 25
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 59
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 91
Składniki
Przygotuj spód. Masło roztop i przestudź. W robocie kuchennym pokrusz ciasteczka na piasek. Dodaj masło i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i dokładnie wylep spód i brzegi masą ciasteczkową. Dociśnij ją za pomocą szklanki. Włóż formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Przygotuj warstwę serową. Ubij ser, cukier, mąkę i sól do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku i żółto, ubijając przez ok. 15 sekund po dodaniu każdego. Wsyp ciasteczka Oreo posiekane na ćwiartki lub ósemki. Wymieszaj. Przelej masę na schłodzony spód.
Upiecz sernik. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 60 minut.
Przygotuj bezę. Białka ubij na prawie sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Uważaj, by nie przebić masy. Tworzące się szczyty powinny mieć miękkie i mają lekko opadać. Białka rozsmaruj na serniku. Możesz utworzyć fantazyjne wzory, kratkę czy esy-floresy. Sernik Oreo piecz jeszcze przez kolejne 10-15 minut do zesztywnienia bezy. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Włóż je do lodówki na przynajmniej 4 godziny przed krojeniem.