Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik papieski to tradycyjny sernik z mielonego twarogu. Mimo wygody, jaką jest pieczenie ciast z wykorzystaniem twarogu już zmielonego („z wiaderka”), warto przypomnieć sobie o tym przepisie przez Wielkanocą!
Blacha 25x40 cm
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1323
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Wysyp mąkę krupczatkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Posiekaj składniki nożem, dodaj żółtka i zagnieć energicznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno blachy o wymiarach około 25x40 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj równomiernie widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż spód się zarumieni. Wyjmij z piekarnika (możesz go nie wyłączać) i odstaw do przestudzenia.
W międzyczasie namocz rodzynki w niewielkiej ilości rumu. Trzykrotnie zmiel twaróg przez maszynkę z sitkiem o średnich oczkach. Żółtka utrzyj z połową cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj do nich budyń i skórkę z cytryny. Połącz masę jajeczną z płynnym masłem i zmielonym twarogiem. W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” pianę z białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do piany resztę cukru. Gdy całkowicie się rozpuści, delikatnie wymieszaj pianę z masą twarogową i odsączonymi rodzynkami.
Przelej masę twarogową na podpieczony spód. Wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (na środkowy poziom). Piecz przez około godzinę. Gdyby sernik zanadto zarumienił się z wierzchu, na kilka sekund otwórz piekarnik i przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami (dzięki temu nie opadnie). Gdy przestygnie, wstaw go na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Sernik papieski smakuje najlepiej na drugi dzień po upieczeniu.