Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1550
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12290
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1550
Składniki
WYKONANIE SPODU: Cukier z jajami i tłuszczem ucieramy mikserem, dokładamy proszek i mąkę. Wykładamy na spód blachy.
WYKONANIE MASY SEROWEJ: Do miski wbijamy 4 żółtka, wsypujemy do nich cukier i miksujemy mikserem, dolewając małymi porcjami ciepłe, lekko podgrzane mleko - do uzyskania puszystej masy. Następnie dokładamy miękkie masło naturalne i jeszcze przez chwile miksujemy. Kiedy żółtka z cukrem, mlekiem i masłem ładnie się połączą wsypujemy cukier wanilinowy, olejek zapachowy, budyń i dokładamy małymi porcjami twaróg, ciągle miksując na mniejszych obrotach. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, po chwili odsączamy i przesypujemy delikatnie mąką, po czym dokładamy do masy serowej. Na koniec białka z 4 jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dokładamy do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Pieczemy ok 45 minut w temp. ok 180 st. C na złoty kolor. Na koniec można sernik polać czekoladą, lukrem, bądź ugotowanym skondensowanym mlekiem z puszki (albo kupić już gotowe mleko w puszcze), Na koniec możn posypać wiórkami kokosowymi, lub płatkami migdałów.