Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik pod pierzynką"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
Z mąki, 3 żółtek, pro szku do pieczenia, 25 dag masła i połowy cukru zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie porcje i odłóż na około 90 min do lodówki.
Resztę masła oraz cukru utrzyj na puszysty krem. Połącz z 3 żółtkami. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce serek homogenizowany. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Starannie wymieszaj.
6 białek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód prostokątnej formy. Wylej masę serową, rozprowadź.
Jabłka obierz, pokrój w kosteczkę. Orzechy laskowe posiekaj. Masę serową posypuj na zmianę jabłkami, orzechami i resztą pokruszonego lub startego ciasta. Piecz 60-70 minut w 180 st. Ostudź w tortownicy. Ciasto i masę serową możesz też rozłożyć do mniejszych foremek.
16 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 350 kcal, cena 1,60 zł.
Smak kruchego ciasta zmienisz, jeśli dodasz do niego wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy albo naturalne gorzkie kakao. Pamiętaj jednak, by starannie zważyć sypkie dodatki. Jeśli dodajesz do ciasta 5 dag zmielonych migdałów, koniecznie odejmij taką samą ilość mąki. W przeciwnym wypadku ciasto będzie zbyt twarde.Źródło: Świat kobiety