Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pomarańczowy to pyszna i aromatyczna propozycja, która kojarzy się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Wypróbuj go nie tylko w grudniu!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 229
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 229
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Składniki
Herbatniki zmiel na drobną konsystencję. Masło rozpuść w rondelku. Połącz razem tworząc masę przypominającą mokry piasek. Wyłóż spód tortownicy dość dokładnie, mocno dociskając w narożnikach. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Twaróg zmiksuj z miękkim masłem i żółtkami, białka zostaw na później. Dodaj proszek budyniowy, startą skórkę z pomarańczy oraz odrobinę ekstraktu pomarańczowego. Krótko wymieszaj.
W czystej i suchej misce umieść białka z odrobiną soli. Ubijaj, a kiedy zaczną robić się gęste i puszyste, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo aż piana zrobi się sztywna. Dodawaj partiami do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
Wlej masę na blachę z gotowym spodem. Piecz sernik pomarańczowy w 180 stopniach przez 20 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz dalej około 60 minut. Po zakończeniu pieczenia nie otwieraj od razu drzwiczek, poczekaj aż temperatura spadnie.
Sernik pomarańczowy udekoruj według uznania.