Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne serniki już ci się znudziły? Szukasz aromatycznego, eleganckiego wypieku? Polecamy zrobić sernik pomarańczowy! To jeden z udanych przepisów na Boże Narodzenie, a także propozycja na co dzień. Delikatna masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej i ekstraktu, ma wyjątkowy zapach i przede wszystkim smak. Doskonale smakuje do popołudniowej kawy czy też herbaty. To deser, który zachwyca prostotą wykonania, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie.
Aby zrobić sernik pomarańczowy, potrzebujesz prostych i sprawdzonych składników. Wystarczy ci twaróg z wiaderka, masło, jajka i budyń, które razem tworzą pyszną masę serową o puszystej konsystencji. To, co wyróżnia ten sernik pieczony na tle klasycznych wypieków, to oczywiście dodatek pomarańczy – w postaci startej skórki i aromatu. Dzięki temu jest lekko orzeźwiający, a słodycz przełamana jest cytrusowym akcentem.
Do wykonania tego pysznego sernika potrzebujesz podstawowego sprzętu kuchennego, czyli miksera albo robota z końcówką do ubijania i mieszania.
Nasz przepis na sernik pomarańczowy nie sprawi ci większych problemów w kuchni, nawet jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w wypiekach. Wystarczy odrobina uwagi, a efekt końcowy będzie nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Rozpocznij od przygotowania spodu z herbatników maślanych i roztopionego masła. To klasyczne połączenie daje stabilną i lekko chrupiącą bazę dla masy serowej. Ciasteczkowy spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Warto go docisnąć dobrze do dna formy, zwłaszcza w narożnikach, a potem delikatnie podpiec. Dzięki temu nie wchłonie wilgoci z sera i zachowa przyjemną strukturę.
W drugim kroku trzeba przygotować masę serową. Wystarczy krótkie zmiksowanie składników. Aby zrobić sernik pomarańczowy, który jest puszysty i kremowy, warto ubić osobno białka z odrobiną soli. Kiedy piana zacznie się robić sztywna, wtedy stopniowo dodawaj cukier. Na koniec upewnij się, że ubite białka są sztywne i lśniące, tak jak na bezę. Dodawaj ją partiami i mieszaj delikatnie łyżką. Nie używaj do tego miksera, a już na pewno zrezygnuj z wysokich obrotów. Przez to masa niepotrzebnie się napowietrzy.
Samo upieczenie sernika pomarańczowego warto przeprowadzić w dwóch temperaturach – najpierw w wyższej, a potem w niższej. Dzięki temu dobrze się zetnie, a później dopiecze w środku. I najważniejsze: po upieczeniu sernika pomarańczowego, nie otwieraj od razu drzwiczek. Lepiej uchylić je dopiero po kilkunastu minutach, a kremowy sernik zostawić w środku, aby spokojnie wystygł. Dzięki temu nie opadnie i nie popęka. Przed podaniem pieczony sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin – będzie bardziej zwarty i jeszcze smaczniejszy.
Dekoracja sernika pomarańczowego to doskonały sposób, aby podkreślić jego wyjątkowy, cytrusowy charakter i nadać mu efektownego wyglądu. Jeśli masz czas, kremową masę serową udekoruj z góry galaretką pomarańczową. Elegancką i jednocześnie prostą opcją jest lukier pomarańczowy. Przygotujesz go z cukru pudru i kilku łyżeczek świeżo wyciśniętego soku. Możesz też położyć na wierzch kremowego sernika kandyzowane plasterki pomarańczy, posiekane orzechy albo startą gorzką czekoladę. Jako dobrze będzie wyglądać skórka pomarańczowa.
Jeśli chcesz zrobić pyszny sernik świąteczny na Boże Narodzenie, możesz delikatnie zmodyfikować ten przepis. Zamiast klasycznych herbatników maślanych, użyj ciasteczek korzennych, pierniczków albo nawet domowych ciastek z przyprawą do piernika. Połączone z roztopionym masłem stworzą nie tylko stabilną, ale też cudownie pachnącą podstawę, która od razu wprowadzi świąteczną atmosferę. Możesz dodać też odrobinę cynamonu lub imbiru, aby jeszcze bardziej podkreślić smak i zapach. Następnie trzeba przygotować masę serową, tak jak w przepisie albo dodać do niej ¼ łyżeczki przyprawy do piernika.
Świąteczny sernik pomarańczowy możesz też specjalnie udekorować. Ułóż dwie laski cynamonu, które się przecinają ze sobą albo żurawinę z gałązką rozmarynu. Na pysznym serniku świątecznym dobrze będą wyglądać również plasterki suszonej pomarańczy.
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 465
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666423
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 180
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 829
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5881
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 465
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666423
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 180
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 829
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5881
Składniki
Herbatniki zmiel na drobną konsystencję. Masło rozpuść w rondelku. Połącz razem tworząc masę przypominającą mokry piasek. Wyłóż spód tortownicy dość dokładnie, mocno dociskając w narożnikach. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Twaróg zmiksuj z miękkim masłem i żółtkami, białka zostaw na później. Dodaj proszek budyniowy, startą skórkę z pomarańczy oraz odrobinę ekstraktu pomarańczowego. Krótko wymieszaj.
W czystej i suchej misce umieść białka z odrobiną soli. Ubijaj, a kiedy zaczną robić się gęste i puszyste, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo aż piana zrobi się sztywna. Dodawaj partiami do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.
Wlej masę na blachę z gotowym spodem. Piecz sernik pomarańczowy w 180 stopniach przez 20 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz dalej około 60 minut. Po zakończeniu pieczenia nie otwieraj od razu drzwiczek, poczekaj aż temperatura spadnie.
Sernik pomarańczowy udekoruj według uznania.