Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Sernik pomarańczowy
  • Ciasta
  • Przepis na

Sernik pomarańczowy

26.04.2025 Odsłon: 47977
5.0 (86 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Tradycyjne serniki już ci się znudziły? Szukasz aromatycznego, eleganckiego wypieku? Polecamy zrobić sernik pomarańczowy! To jeden z udanych przepisów na Boże Narodzenie, a także propozycja na co dzień. Delikatna masa serowa z dodatkiem skórki pomarańczowej i ekstraktu, ma wyjątkowy zapach i przede wszystkim smak. Doskonale smakuje do popołudniowej kawy czy też herbaty. To deser, który zachwyca prostotą wykonania, a jednocześnie prezentuje się bardzo efektownie. 

Przepis na sernik pomarańczowy  

Aby zrobić sernik pomarańczowy, potrzebujesz prostych i sprawdzonych składników. Wystarczy ci twaróg z wiaderka, masło, jajka i budyń, które razem tworzą pyszną masę serową o puszystej konsystencji. To, co wyróżnia ten sernik pieczony na tle klasycznych wypieków, to oczywiście dodatek pomarańczy – w postaci startej skórki i aromatu. Dzięki temu jest lekko orzeźwiający, a słodycz przełamana jest cytrusowym akcentem.  

Do wykonania tego pysznego sernika potrzebujesz podstawowego sprzętu kuchennego, czyli miksera albo robota z końcówką do ubijania i mieszania.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić sernik pomarańczowy? 

Nasz przepis na sernik pomarańczowy nie sprawi ci większych problemów w kuchni, nawet jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w wypiekach. Wystarczy odrobina uwagi, a efekt końcowy będzie nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Rozpocznij od przygotowania spodu z herbatników maślanych i roztopionego masła. To klasyczne połączenie daje stabilną i lekko chrupiącą bazę dla masy serowej. Ciasteczkowy spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Warto go docisnąć dobrze do dna formy, zwłaszcza w narożnikach, a potem delikatnie podpiec. Dzięki temu nie wchłonie wilgoci z sera i zachowa przyjemną strukturę. 

W drugim kroku trzeba przygotować masę serową. Wystarczy krótkie zmiksowanie składników. Aby zrobić sernik pomarańczowy, który jest puszysty i kremowy, warto ubić osobno białka z odrobiną soli. Kiedy piana zacznie się robić sztywna, wtedy stopniowo dodawaj cukier. Na koniec upewnij się, że ubite białka są sztywne i lśniące, tak jak na bezę. Dodawaj ją partiami i mieszaj delikatnie łyżką. Nie używaj do tego miksera, a już na pewno zrezygnuj z wysokich obrotów. Przez to masa niepotrzebnie się napowietrzy. 

Pomarańczowy sernik – jak go upiec? 

Samo upieczenie sernika pomarańczowego warto przeprowadzić w dwóch temperaturach – najpierw w wyższej, a potem w niższej. Dzięki temu dobrze się zetnie, a później dopiecze w środku. I najważniejsze: po upieczeniu sernika pomarańczowego, nie otwieraj od razu drzwiczek. Lepiej uchylić je dopiero po kilkunastu minutach, a kremowy sernik zostawić w środku, aby spokojnie wystygł. Dzięki temu nie opadnie i nie popęka. Przed podaniem pieczony sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin – będzie bardziej zwarty i jeszcze smaczniejszy. 

Jak udekorować sernik pomarańczowy? 

Dekoracja sernika pomarańczowego to doskonały sposób, aby podkreślić jego wyjątkowy, cytrusowy charakter i nadać mu efektownego wyglądu. Jeśli masz czas, kremową masę serową udekoruj z góry galaretką pomarańczową. Elegancką i jednocześnie prostą opcją jest lukier pomarańczowy. Przygotujesz go z cukru pudru i kilku łyżeczek świeżo wyciśniętego soku. Możesz też położyć na wierzch kremowego sernika kandyzowane plasterki pomarańczy, posiekane orzechy albo startą gorzką czekoladę. Jako dobrze będzie wyglądać skórka pomarańczowa.  

Co dodać do przepisu, aby zrobić sernik świąteczny? 

Jeśli chcesz zrobić pyszny sernik świąteczny na Boże Narodzenie, możesz delikatnie zmodyfikować ten przepis. Zamiast klasycznych herbatników maślanych, użyj ciasteczek korzennych, pierniczków albo nawet domowych ciastek z przyprawą do piernika. Połączone z roztopionym masłem stworzą nie tylko stabilną, ale też cudownie pachnącą podstawę, która od razu wprowadzi świąteczną atmosferę. Możesz dodać też odrobinę cynamonu lub imbiru, aby jeszcze bardziej podkreślić smak i zapach. Następnie trzeba przygotować masę serową, tak jak w przepisie albo dodać do niej ¼ łyżeczki przyprawy do piernika. 

Świąteczny sernik pomarańczowy możesz też specjalnie udekorować. Ułóż dwie laski cynamonu, które się przecinają ze sobą albo żurawinę z gałązką rozmarynu. Na pysznym serniku świątecznym dobrze będą wyglądać również plasterki suszonej pomarańczy. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3017

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 173

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2387

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5060

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 149

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5726

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3017

> 60 min >60 min
4
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 173

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2387

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5060

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 149

do 15 min 15 min
2
Agatucia
Agatucia
Sałatki

Sałatka z kurczakiem

Sałatki Sałatka z kurczakiem

Pyszna sałatka ,doskonała na lunch czy kolację.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 5726

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Sernik pomarańczowy
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Spód:
  • 150 g herbatników maślanych
  • 70 g masła
Masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego albo waniliowego
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • odrobina ekstraktu pomarańczowego
  • odrobina soli
Sposób przygotowania:
1

Herbatniki zmiel na drobną konsystencję. Masło rozpuść w rondelku. Połącz razem tworząc masę przypominającą mokry piasek. Wyłóż spód tortownicy dość dokładnie, mocno dociskając w narożnikach. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

2

Twaróg zmiksuj z miękkim masłem i żółtkami, białka zostaw na później. Dodaj proszek budyniowy, startą skórkę z pomarańczy oraz odrobinę ekstraktu pomarańczowego. Krótko wymieszaj.

3

W czystej i suchej misce umieść białka z odrobiną soli. Ubijaj, a kiedy zaczną robić się gęste i puszyste, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj tak długo aż piana zrobi się sztywna. Dodawaj partiami do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.

4

Wlej masę na blachę z gotowym spodem. Piecz sernik pomarańczowy w 180 stopniach przez 20 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz dalej około 60 minut. Po zakończeniu pieczenia nie otwieraj od razu drzwiczek, poczekaj aż temperatura spadnie.

5

Sernik pomarańczowy udekoruj według uznania.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki