Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ruchome piaski to czekoladowo-waniliowy, marmurkowy sernik ze spodem z ciasteczek oreo. Jest prosty w przygotowaniu i wiele nie odbiega od klasycznych deserów sernikowych. Jest jednak znacznie efektowniejszy!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6952
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5251
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2362
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6952
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5251
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2362
Składniki
Przygotuj spód. Ciastka rozdrobnij w malakserze. Masło roztop i ostudź. Wszystkie składniki zagnieć ze sobą, aż powstanie drobna kruszonka. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wylep spód i boki ciasta, mocno dociskając ją do dna – na przykład za pomocą szklanki. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Spód podpiecz przez ok. 10 minut. Wyjmij, ponownie dociśnij masę do dna i ostudź.
Przygotuj sernik: Ser przełóż do dużej miski i zmiksuj do ujednolicenia konsystencji. Wmieszaj cukier i skrobię, a następnie po jednym jajku i esencji waniliowej. Cały czas miksuj na najniższych obrotach. Dodaj śmietanę i mieszaj o połączenia się składników. Połowę masy serowej przełóż do innej miski. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź przez 5 minut. Dodaj ją do jednej części masy serowej i dobrze wymieszaj.
Złóż ciasto. Na podpieczony spód nakładaj naprzemiennie po jednej dużej łyżce masy białej i masy ciemnej, aż do całkowitego wykończenia składników. Potrząśnij formą, by ciasto opadło. Wbij nóż w masę serową, uważając, by nie przebić spodu. Nakreśl nożem esy floresy, tworząc wiry na całym cieście. Na dół piekarnika włóż drugą formę wypełnioną wodą.
Nieupieczone ciasto wstaw na środkową półkę i piecz w 180 st. Celsjusza przez 105 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i przestudź ciasto przez 1 godzinę. Wyjmij sernik ruchome piaski i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin przed podaniem.