Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sernik Smerf to piankowy sernik na zimno bez pieczenia, z delicjami i borówkami amerykańskimi. idealnie się sprawdzi w gorące dni. Polecam.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1008
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowanie. Galaretki rozpuszczamy tak jak to zalecił producent na opakowaniu i zostawiamy do wystudzenia. W blaszce wykładamy na przemian delicje i biszkopty.
Masa serowa. Do miseczki wlewamy pół szklanki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 3 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka o temperaturze pokojowej, serek waniliowy, cukier, ostudzoną żelatynę, troszkę barwnika niebieskiego (to już od Was zależy jak intensywny kolor chcecie otrzymać) i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Na blachę wyłożoną biszkoptami i delicjami wylewamy niebieską masę serową. Wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. (nie dłużej). Po tym czasie na masę serową wylewamy ostudzoną granatową galaretkę i znów wstawiamy do zamrażalnika na 10 min. Gdy granatowa galaretka stężeje wylewamy na nią niebieską galaretkę i wstawiamy do zamrażalnika na 10 min.
Bita śmietana. W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny. Dobrze mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Wlewamy wystudzoną żelatynę i chwilę mieszamy dodając 4 łyżki cukru pudru. Foremkę wyciągamy z zamrażalki i na górę wykładamy bitą śmietanę, lekko wyrównujemy, dekorujemy borówkami i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h a najlepiej zostawić na całą noc.
Uwagi: Żelatynę w bitej śmietanie można pominać z racji tego, iż śmietanka kremówka ma 36% tłuszczu i po ubiciu jest mocno stabilna. Ja dodałam, bo był upał i w domu mieliśmy ponad 30℃.