Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki do zrobienia sernik śmietankowy na kakaowych herbatnikach, polany gorzką czekoladą z piernikową nutą. Jest to sernik bardziej zbity i wilgotny niż puszysty i lekki.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Składniki na sernik wcześniej wyjęłam z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Chodzi tu głównie o jajka i masło, które musi być miękkie. Prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam ciasto obok siebie kakaowe herbatniki, docinając je w razie potrzeby do wielkości formy. Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie do jajek dodałam ser i miękkie masło i zmiksowałam wszystko do połączenia. W mleku rozprowadziłam budyń i kaszę manną i przelałam do masy serowej. Zmiksowałam krótko do połączenia i przelałam ostrożnie masę serową na herbatniki, uważając aby nie podeszły do góry. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 70 minut w temperaturze 160 stopni. Około 30 minut przed końcem pieczenia obkroiłam ranty sernika nożem. Po upieczeniu pozostawiłam sernik na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero go wyjęłam. Studziłam sernik w blaszce na metalowej kratce. Wystudzony sernik polałam czekoladą. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Dosypałam przyprawę do piernika i mieszałam do rozpuszczenia. Czekoladą polałam sernik i wstawiłam go do lodówki, aby polewa zastygła.