Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik śmietanowy"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 39
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2726
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 153
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 119
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 39
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 39
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2726
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 153
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 119
Składniki
Jajka umyj, rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.
Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę.
Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na koniec wsyp pokrojone na kawałki suszone morele. Masę przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 90 min w 180 st. Polewę rozpuść wg przepisu. Sernik ozdób polewą, płatkami migdałów i skórką pomarańczową.
Czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety