Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17299
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 146
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17299
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 146
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Składniki
Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia. Następnie kruszymy herbatniki na piasek, wsypujemy do formy i zalewamy jedną rozpuszczoną kostką margaryny Kasia. Delikatnie rozprowadzamy tłuszcz tak aby wszystkie okruszki herbatników były wilgotne i dociskamy. Gotowy spód sernika posypujemy granulowanym kakao. Składniki na sernik należy wyciągnąć z lodówki wcześniej tak aby ser i jaja miały temperaturę pokojową.
Jajka rozdzielamy, w jednej misce ubijamy białka z cukrem a w drugiej delikatnie łączymy ser z żółtkami, zapachem, mąkami oraz rozpuszczoną i wystudzoną kostką margaryny Kasia. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy na ciastkowy spód. Czekoladę gorzką łamiemy na dowolne kawałki i wciskamy w ciasto. Sernik wkładamy na godzinę do piekarnika i pieczemy w temp. 150 stopni, po około 40 minutach można podkręcić temperaturę do 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku aby " odpoczęło " - uchylamy tak do połowy drzwi piekarnika. Z tym pieczeniem należy uważać gdyż każdy piekarnik jest inny ;-) Warto co i raz kontrolować ciasto ale nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika.
Śmietankę wlewamy do rondelka, łamiemy na dowolne kawałki dwie czekolady mleczne i na małym gazie delikatnie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotową polewę wylewamy na wystudzony sernik i posypujemy granulowanym kakao. Smacznego