Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po niemiecku "Schwarzwälder Käsekuchen", po naszemu "Sernik z Czarnego Lasu". Nieważne, jak nazwiemy ten deser, będzie ono wybornie smakować. Pyszny sernik za wzór słynnego tortu szwarcwaldzkiego. Słodycz sera idealnie przełamana goryczą czekolady i lekkim kwaskiem wiśni. Nic tylko się zakochać! Dodam jeszcze, że nie lubiłem serników na spodach, dopóki nie poznałem spodów z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1621
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 1621
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1739
Składniki
Metoda tradycyjna: SPÓD: Ciastka pokruszyć wałkiem lub w malakserze. Dodać kakao i masło Wymieszać na mokry piasek, po czym wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie, dodać do niego resztę składników i zmiksować na gładką masę. Na spód wylać 1/3 masy i posypać wiśniami i połową czekolady czekoladą (z tej części mającej 70g). Znowu wylać masę i znowu 1/3 wiśni i resztę czekolady. Wylać resztę masy i posypać resztą wiśni. Wstawić na 90 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Wyłączyć piekarnik i w uchylonym zostawić deser do ostygnięcia. Przed podanie oprószyć pozostałą (30g) czekoladą.
Thermomix: SPÓD: Przełamane na połówki ciasteczka umieścić w naczyniu wraz z kakao i zmiksować (15-20 sekund, obroty 5.). Wymieszać z masłem (10 sekund, obroty 4.). Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do chłodziarki. MASA SEROWA: Pokrojony na kawałki twaróg umieścić w naczyniu miksującym i zmielić (1 minuta, obroty 6. podczas mielenia zagarnąć kopystką ser dwa razy, co 20 sekund). Dodać resztę składników z wyjątkiem wiśni i czekolady. Zmiksować (30 sekund, obroty 6.). 1/3 masy wylać na ciasto i posypać wiśniami i czekoladą. Wylać następne 1/3 masy, posypać wiśniami i resztą czekolady. Wylać pozostałą masę i posypać resztą wiśni. Piec 90 minut w 175 stopniach. Po ostudzeniu włożyć na całą noc do chłodziarki i posypać pozostałą (30g) czekoladą.
[przepis od Dorotus z mojewypieki.blox.pl, zmodyfikowany, zamieniony przeze mnie do przygotowania w TM]