Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 855
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 855
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Masło utrzeć na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ucierania wlać kawę i likier, a następnie pojedynczo żółtka, każde miksując co najmniej minutę. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kropelkami czekoladowymi. Zmniejszyć obroty miksera i porcjami dodawać mąkę do masy maślano-jajecznej. Masę przełożyć do formy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika.
Masa serowa: Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Dodać likier i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony spód. Piec kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Potem wyjąć i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao. Smacznego :)