Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik tiramisu"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 56
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 56
Składniki
Do żelatyny wlej 1 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści i nie będzie grudek. Odstaw, by wystygła. Do miski włóż serek mascarpone, dodaj przesiany cukier puder, dokładnie wymieszaj łyżką lub krótko zmiksuj. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach na sztywno.
Następnie, wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej wystudzoną żelatynę. Do masy serowej dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Masę podziel na dwie części.
Do wystudzonej kawy wlej likier Amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego, wymieszaj. Na spodzie tortownicy rozłóż biszkopty. Nasącz je niewielką ilością kawy (polewając łyżeczką). Wyłóż połowę masy. Na ser ponownie wyłóż biszkopty i nasącz je kawą. Wyłóż drugą warstwę masy, wierzch wyrównaj łyżką i oprósz kakao.
Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Aby na wierzchu ciasta powstał ładny wzorek ułóż papierową serwetkę (z dziurkami) i posyp kakao.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie