Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, cierpkie wiśnie, słodka chałwa i sernik - wg mnie jest to połączenie idealne. Sernik doskonały do wieczornej kawy, ale najlepiej smakuje podczas pikniku na działce:)
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9167
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1036
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 94
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9167
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1036
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 261
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 94
Składniki
Upiec biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę, pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po 1 żółtku, wciąż ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 25 minut w 170 st. Biszkopt nie powinien być do końca upieczony, po 25 minutach należy go wyjąć i od razu wlać masę serową.
Masa serowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać ser, olej i dalej miksować. Połowę masy serowej przełożyć do drugiej miski. Do 1 miski wsypać budyń śmietankowy i startą na tarce chałwę, do drugiej budyń wiśniowy i wydrylowane wiśnie, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, podzielić na pół i wmieszać do każdej z mas. Na wyjęty z piekarnika biszkopt wlać najpierw masę wiśniową, a następnie masę śmietankowo-chałwową. Piec ok.60 minut w temp.180 st, następnie wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach znów około 60 minut. Polewa chałwowa: śmietankę i chałwę włożyć do garnka i mieszać/ rozcierać, aby uzyskać płynną polewę. Należy uważać, aby się polewa się nie przypaliła. Wystudzony sernik polać polewą chałwową, udekorować świeżymi wiśniami i pokruszonymi sezamkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.