Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, cierpkie wiśnie, słodka chałwa i sernik - wg mnie jest to połączenie idealne. Sernik doskonały do wieczornej kawy, ale najlepiej smakuje podczas pikniku na działce:)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 725
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 321
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 725
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 743
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 33
Składniki
Upiec biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na pianę, pod koniec dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodawać po 1 żółtku, wciąż ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec około 25 minut w 170 st. Biszkopt nie powinien być do końca upieczony, po 25 minutach należy go wyjąć i od razu wlać masę serową.
Masa serowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać ser, olej i dalej miksować. Połowę masy serowej przełożyć do drugiej miski. Do 1 miski wsypać budyń śmietankowy i startą na tarce chałwę, do drugiej budyń wiśniowy i wydrylowane wiśnie, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę, podzielić na pół i wmieszać do każdej z mas. Na wyjęty z piekarnika biszkopt wlać najpierw masę wiśniową, a następnie masę śmietankowo-chałwową. Piec ok.60 minut w temp.180 st, następnie wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach znów około 60 minut. Polewa chałwowa: śmietankę i chałwę włożyć do garnka i mieszać/ rozcierać, aby uzyskać płynną polewę. Należy uważać, aby się polewa się nie przypaliła. Wystudzony sernik polać polewą chałwową, udekorować świeżymi wiśniami i pokruszonymi sezamkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.