Sernik wiśniowy na zimno to jedno z najprostszych w przygotowaniu ciast, które dodatkowo nie wymaga pieczenia. Świetnie sprawdzi się szczególnie latem, kiedy nie tylko szukasz czegoś słodkiego, ale także i chłodnego.
Sernik wiśniowy
Składniki
Spód:
- 300 g biszkoptów
- 120 g masła
Warstwa serowa:
- 500 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek wody
- 1 szczypta soli
Warstwa wiśniowa
- 400 ml wody
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 200 g dżemu wiśniowego lub świeżych wiśni
Składniki
Spód:
- 300 g biszkoptów
- 120 g masła
Warstwa serowa:
- 500 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek wody
- 1 szczypta soli
Warstwa wiśniowa
- 400 ml wody
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 200 g dżemu wiśniowego lub świeżych wiśni
Potrzebne przybory kuchenne
Wymiary blachy: 30x20 cm
Etapy przygotowania
Przygotuj spód. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Biszkopty umieść w robocie kuchennym i zmiksuj je na proszek. Dodaj masło i kontynuuj miksowanie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia wyłożoną papierem o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylep spód, mocno dociskając ją do dna. Wstaw blachę do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce i wymieszaj. W dużej misce utrzyj mascarpone z połową cukru do całkowitego połączenia. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę z dodatkiem drugiej połowy cukru i ekstraktu waniliowego. Do miski z ubitą śmietanką wlewaj powoli żelatynę, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, mieszając tylko do połączenia. Masę serową rozłóż na zimnym spodzie i wyrównaj. Wstaw całość ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia, na ok. 3-4 godziny.
Przygotuj warstwę wiśniową. Jeśli używasz świeżych wiśni, usuń z nich pestki i pokrój na mniejsze cząstki. Podgrzej wodę i rozprowadź w niej galaretkę wiśniową, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj wiśnie lub dżem wiśniowy. Odstaw do ostudzenia, do momentu aż zacznie lekko tężeć. Galaretkę wylej na sztywną już masę serową. Sernik wiśniowy wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj na zimno.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 231
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1064
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 159
Ostatnio komentowane przepisy
Podaję prosty i szybki przepis na miękkie , kruche i soczyste mięso do obiadu...
Odsłon: 231
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 1064
Jak karnawał to i pysznych faworków czy Paczków nie może zabraknąć Dzis przy...
Odsłon: 159
Składniki
- 300 g biszkoptów
- 120 g masła
- 500 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 8 łyżek wody
- 1 szczypta soli
- 400 ml wody
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 200 g dżemu wiśniowego lub świeżych wiśni
Przygotuj spód. Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Biszkopty umieść w robocie kuchennym i zmiksuj je na proszek. Dodaj masło i kontynuuj miksowanie do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do pieczenia wyłożoną papierem o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylep spód, mocno dociskając ją do dna. Wstaw blachę do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce i wymieszaj. W dużej misce utrzyj mascarpone z połową cukru do całkowitego połączenia. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę z dodatkiem drugiej połowy cukru i ekstraktu waniliowego. Do miski z ubitą śmietanką wlewaj powoli żelatynę, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, mieszając tylko do połączenia. Masę serową rozłóż na zimnym spodzie i wyrównaj. Wstaw całość ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia, na ok. 3-4 godziny.
Przygotuj warstwę wiśniową. Jeśli używasz świeżych wiśni, usuń z nich pestki i pokrój na mniejsze cząstki. Podgrzej wodę i rozprowadź w niej galaretkę wiśniową, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj wiśnie lub dżem wiśniowy. Odstaw do ostudzenia, do momentu aż zacznie lekko tężeć. Galaretkę wylej na sztywną już masę serową. Sernik wiśniowy wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia galaretki. Podawaj na zimno.