Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik o smaku białej czekolady na waniliowym spodzie.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła lub margaryny, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy siekać razem tak długo, aż powstanie grudkowate ciasto, tak jak widać na zdjęciu.
Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone ciasto wsypać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy co najmniej 26 cm, równomiernie rozprowadzić na dnie formy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza i piec przez około 15 minut.
Masło lub margarynę rozpuścić, zdjąć z płyty grzewczej, dodać czekoladę połamaną na kostki i mieszać do rozpuszczenia. W razie potrzeby można lekko podgrzać, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
Jajka ubijać z 3/4 szklanki cukru przez około 3 minuty.
Dodać roztopioną czekoladę z tłuszczem i dokładnie zmiksować.
Do masy dodać twaróg i miksować do połączenia składników.
Masę serową wlać do tortownicy na podpieczone ciasto i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sernik po upieczeniu jest bardzo delikatny, wręcz płynny, dlatego powinien zostać dobrze wystudzony przed podaniem.