Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla wszystkich wielbicieli serników. Mega puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Cudowne. To najlepszy sernik jaki do tej pory robiłam. Nie potrzebuje żadnego dodatku w postaci polewy czy lukru bo sam w sobie jest ciastem idealnym. Dodatek bitej śmietany sprawia, że masa serowa jest mocno napowietrzona i lekka jak chmurka
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1718
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117277
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8083
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3031
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1718
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1365
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy dokładnie ciastem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę.
Ser ucieramy na gładko z pozostałą ilością cukru. Ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym żółtku a następnie proszek budyniowy. Kiedy masa jest jednolita za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki (NIE UŻYWAMY JUŻ MIKSERA) stopniowo łączymy z pianą z białek a następnie z ubitą śmietaną. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć ser. Gotową masę wylewamy na ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy ok 90 minut. Po upływie ok godziny wierzch przykrywamy folią aluminiową i dopiekamy jeszcze 30 minut. Gotowy sernik pozostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok 15 minut a następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.