Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Składniki
Kruche ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce min. 2 godz. (można całą noc). Dno tortownicy lub blachy (u mnie 24 x 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o grubych oczkach 1 część zmrożonego ciasta. Podpiec w temp. 170 stopni ok. 15 min. lub do lekkiego zbrązowienia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić je w misce i krótko ubijać, do połączenia składników. Masę wylać na spód (może być ciepły). Na masę ułożyć brzoskwinie (osączone z syropu i pokrojone - 1 połówka na 4 części). Pianka: Białka utrzeć na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Gotową piankę wyłożyć na brzoskwinie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Całośc piec ok. 60 - 70 min. Jesli wierzch będzie się przypiekał, nalezy przykryc go folią aluminiową. Studzić w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)