Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przedstawiam sernik z brzoskwiniami według siostry Elwiry, który upiekłam na imieniny mojego męża. Przepis pochodzi z kulinarnego programu z serii "Rączka gotuje - klasztorne smaki". Remigiusz Rączka odwiedził jakiś czas temu Klasztor Nazaretanek w Ostrzeszowie - gdzie mieszkam. Wspólnie z siostrą Elwirą i Salomeą przygotowali sernik z brzoskwiniami i placki z kaszy gryczanej i cukinii. Sernik wyszedł bardzo dobry, wszystkim smakował! Zachęcam do oglądania filmu - link na blogu oraz do wypróbowania przepisu :-).
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 10
Składniki
Szklanka - 250 ml Ciasto: mąkę, żółtka, margarynę i cukier zagnieść. Gdy składniki się połączą w jedną masę, dodać kwaśną śmietanę i ponownie zagnieść. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypać cienką warstwą kakao. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i każdą brzoskwinię przekroić na pół.
Masa serowa: twaróg przemielić dwa razy lub użyć gotowego twarogu z pudełka. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Twaróg miksować, dodać masę jajeczną, dokładnie połączyć. Następnie dodać przesiany budyń i dokładnie wszystko zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek z szczyptą soli. Skórkę pomarańczową obtoczyć w mące krupczatce - dzięki temu skóra nie opadnie na dno. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Beza: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać cukier i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na nią odsączone i pokrojone brzoskwinie. Następnie dać bezę i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni (u mnie funkcja termoobieg) przez 50 -55 minut. Smacznego!