Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0 Tradycyjnie podczas Bożego Narodzenia oraz Wigilii na stole znajdziemy 12 potraw. Do najbardziej charakterystycznych zaliczymy barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy kluski z makiem. Tradycyjnie na stole pojawi się również sernik. Moja dzisiejsza propozycja to sernik z dżemem wiśniowym. Jest to pyszne połączenie słodkiego sera z kwaśnym dżemem. Sposób robienia i czas nie wiele różni się od tradycyjnego sernika na kruchym spodzie. Sernik z dżemem wiśniowym może stanowić dobrą alternatywę dla znanych serników świątecznych.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 57
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 165
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 57
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 165
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części(większą i mniejszą). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut. Następnie większą cześć rozwałkowujemy na wielkość blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach. Żółtka, masło i cukier puder ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Migdały mielimy. Do masy jajecznej dodajemy mielony ser(partiami). Dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Mieszamy. Podpieczony spód smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę serową. Na wierzchu zcieramy mniejszą cześć pozostałego ciasta. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzonego sernika.