Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
0 Tradycyjnie podczas Bożego Narodzenia oraz Wigilii na stole znajdziemy 12 potraw. Do najbardziej charakterystycznych zaliczymy barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami czy kluski z makiem. Tradycyjnie na stole pojawi się również sernik. Moja dzisiejsza propozycja to sernik z dżemem wiśniowym. Jest to pyszne połączenie słodkiego sera z kwaśnym dżemem. Sposób robienia i czas nie wiele różni się od tradycyjnego sernika na kruchym spodzie. Sernik z dżemem wiśniowym może stanowić dobrą alternatywę dla znanych serników świątecznych.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 70
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2369
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 330
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 71
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 70
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 47
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2369
Składniki
Mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. dodajemy masło i śmietanę. Zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na dwie części(większą i mniejszą). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 45 minut. Następnie większą cześć rozwałkowujemy na wielkość blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 160 stopniach. Żółtka, masło i cukier puder ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Migdały mielimy. Do masy jajecznej dodajemy mielony ser(partiami). Dodajemy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Mieszamy. Podpieczony spód smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę serową. Na wierzchu zcieramy mniejszą cześć pozostałego ciasta. Pieczemy 65 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę deserową roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzonego sernika.