Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obecnie to mój number one wśród serników. Moje obawy przed pieczeniem: Czy to się uda? Czy masa serowa nie będzie zbyt wilgotna w połączeniu z jabłkami? Powiem tak, wszelkie obawy rozwiał pierwszy kawałek ciasta. Sernik po upieczeniu jest delikatny, lekki jak ptasie mleczko i wtedy smakuje najlepiej. Oczywiście i drugiego dnia jest pyszny, jeżeli tak długo wytrwacie i nie zjecie go od razu. Przepis wypatrzyłam u IRMY, ale nieco zmodyfikowałam na własny użytek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25068
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6152
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 496
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25068
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6152
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 496
Składniki
Herbatniki łamiemy na kawałki, przekładamy do blendera. Dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder. Całość blendujemy na w miarę jednolitą masę, którą następnie wykładamy spód naszej blaszki do pieczenia. Ser biały mielimy. W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser i budyń śmietankowy. Ucieramy całość na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i roztopioną margarynę, mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy przecier z jabłek i ubitą pianę z białek. Ponownie mieszamy całość, ale bardzo delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy.
Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut. Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie jabłka kroimy w grubszą kostkę. Rozdrobnione owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier (4 łyżki) i całość prażymy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zmiękną i utworzą gęstą masę. Smacznego.