Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na kruchym cieście z jagodami i posmakiem cytryny. Owoce zawsze sprawiają, że sernik jest ciekawszy w smaku i wyglądzie. Sama masa ma lekko mazistą konsystencję, przyjemnie smakowitą, z wierzchu sernik jest polany polewą z białej czekolady, która dopełnia finalnie ciasto. O robieniu tego sernika warto pomyśleć dzień wcześniej, ale jest bardzo prosty do zrobienia.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2989
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2989
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 257
Składniki
Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, zamknąć w słoiczku. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, kulę spłaszczyć i włożyć do lodówki na noc. Zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zostawić trochę na wierzch, resztę rozsypać na dużej prostokątnej blaszce i lekko docisnąć. Piec ok 30 minut w 160°C. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki, łącznie z cukrem cytrynowym, wymieszać trzepaczką do dokładnego połączenia. Wsypać połowę jagód i delikatnie wmieszać. Na podpieczony spód wylać masę serową, posypać resztą jagód i odłożoną częścią ciasta. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 50 minut. Zostawić w otwartym piekarniku jeszcze 10 minut, wyjąć i zostawić na kratkę do przestygnięcia. Składniki na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polać sernik. Po 2 godzinach można delikatnie wyjąć ciasto w formy. Najlepiej smakuje całkiem ostudzony i na drugi dzień. Pycha! :)