Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z jagodami i kruszonką to pyszny, letni wypiek. Ma chrupiący spód z maślanych herbatników, kremową, waniliową masę serową, obfitą ilość kwaśnych jagód oraz maślaną kruszonkę. Sernik na kruchym spodzie z owocami to idealny deser, który rozpływa się w ustach i charakteryzuje się połączeniem niemal wszystkich smaków oraz tekstur.
Jagody to owoce, które potrzebują najlepszej oprawy, by rozwinąć swój wyjątkowy smak. Taki sernik z kruszonką jest najlepszy. Jest to doskonała propozycja na niedzielną kawę, spotkania w ogrodzie lub przyjęcia okolicznościowe w ciepłe dni. Ciasto najlepiej smakuje po całonocnym chłodzeniu, co czyni go praktycznym wyborem do przygotowania z wyprzedzeniem. Choć najlepiej smakują oczywiście świeże owoce, to możesz użyć także mrożonych i piec ten sernik przez cały rok. Jeśli lubisz wyraziste smaki, koniecznie musisz skosztować również sernika z mango.
Do przygotowania tego spodu możesz użyć dowolnych ciasteczek, choć maślane herbatniki typu Petit Beurre są najlepsze ze względu na swój neutralny smak. Łatwo się kruszą, tworząc idealną teksturę. Możesz użyć herbatników pełnoziarnistych lub korzennych, ale mogą zmienić smak całego deseru, dlatego modyfikacje wprowadzaj ostrożnie. Zwróć uwagę na konsystencję masy ciasteczkowej przed wylepieniem spodu - zbyt sucha jest spowodowana niedostateczną ilością masła lub niedokładnego wymieszania. Herbatniki muszą być całkowicie nasączone roztopionym tłuszczem, tak aby po ściśnięciu w dłoni tworzyły trwałą grudkę. Jeśli masz problem ze zbytnią kruchością masy, dodaj łyżeczkę roztopionego masła i ponownie wymieszaj całość przed włożeniem do tortownicy.
Przede wszystkim miksuj na niskich obrotach miksera. Mieszanie na wysokich obrotach powoduje wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza do masy, które ucieka podczas pieczenia i studzenia, powodując opadanie i pękanie sernika. Twoim zadaniem jest wyłącznie połączenie wszystkich składników do uzyskania jednolitej konsystencji, dlatego równie dobrze możesz użyć zwykłej silikonowej szpatułki do mieszania. Twaróg należy wzbogacić serkiem mascarpone, który ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu i neutralny smak, co nadaje masie serowej niezwykłej kremowości i jedwabistości. Alternatywnie możesz użyć śmietanki kremówki lub pełnotłustego serka śmietankowego, ale konsystencja ostatecznego wypieku może być nieco inna.
Choć świeże owoce mają najlepszy smak i teksturę, możesz użyć mrożonych jagód. Pamiętaj, tylko by nie rozmrażać ich wcześniej. Mrożone kuleczki należy obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej i dodać do masy serowej w stanie zamrożonym. Zapobiegnie to puszczeniu soku, który mógłby zabarwić masę serową i rozrzedzić jej konsystencję.
Kruszonka musi być wyrabiana z zimnego masła poprzez ucieranie palcami lub ewentualnie bardzo krótko, mikserem z hakiem. To umożliwi uzyskanie sypkiej, grudkowatej struktury. Ciepło rąk w połączeniu z masłem stopi je, a to uniemożliwia utworzenie kruszonki. Jeśli kruszonka okaże się zbyt mokra, dodawaj po łyżce mąki i cukier, a jeśli zbyt sucha - wlej mleko, ale tylko łyżeczkę.
Najwięcej problemów podczas pieczenia zawsze przysparzają ocena czy ciasto jest gotowe oraz prawidłowe studzenie ciasta. Nie ma to wpływu dla smaku sernika, ale znacząco wpływają na jego prezencję. Sernik z jagodami i kruszonką będzie gotowy, kiedy brzegi są ścięte i lekko przyrumienione, ale środek nadal lekko drga po delikatnym potrząśnięciu formą. Pilnuj tego momentu, bo całkowicie ścięty środek będzie oznaczał przesuszenie ciasta. Po upieczeniu nie wyjmuj sernika od razu. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w środku na co najmniej 30-60 minut. To stopniowe studzenie jest kluczowe, by uniknąć szoku termicznego i pęknięć.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2849
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78233
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 361
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2849
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78233
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 361
Składniki
Ciastka rozdrobnij w mikserze. Możesz też je włożyć do torebki strunowej i pokruszyć tłuczkiem na drobny piasek. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Gotową masę wsyp do tortownicy, ugnieć i wstaw do lodówki.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W tym celu rozdrobnij zimne masło, dodaj cukier i mąkę. Ugniataj wszystko palcami, aż do uzyskania większych kawałków ciasta, z których powstanie kruszonka. Wstaw do lodówki.
Następnie umyj jagody i osusz. Jeśli nie ma sezonu na jagody, możesz je zastąpić amerykańskimi borówkami.
Do dużej miski wrzuć twaróg i mascarpone. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj mąkę pszenną i budyń. Wbij jajka i zmiksuj wszystko na niskich obrotach. Nie ubijaj masy.
Masę serową wylej na schłodzony wcześniej spód ciasteczkowy i wyrównaj łyżką. Wyłóż jagody i posyp wszystko schłodzoną kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 50-55 minut. Wystudź i schłodź ciasto przez noc w lodówce, żeby masa serowa stężała. Przed pokrojeniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Sernik najlepiej kroić i podawać, gdy jest mocno schłodzony.