Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z mascarpone i kawą na zimno"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
Herbatniki oraz orzechy (np. las kowe) rozdrobnij w malakserze, wymieszaj z kawą mieloną. Masło stop w rondelku. Wlej do sypkich składników i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortow nicy, schowaj ją do lodówki.
Żółtka (nim rozbijesz jajka, sparz je wrzątkiem) zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, a na koniec wlej likier kawowy.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dołóż do masy, wymieszaj łyżką. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, dodaj do przygotowa nego kremu, dokładnie wymieszaj.
Tortownicę z zastudzonym spodem wyjmij z lodówki. Wzdłuż obręczy ustaw pionowo podłużne biszkopty (jeden obok drugiego). Środek wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do lodówki na 3 godz., by serniczek dobrze stężał.
Przed podaniem oprósz go kakao i udekoruj czekoladowymi bezikami i drażetkami (np. w kształcie ziarenek kawy).Źródło: Tina