Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z migdałami"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5790
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 272
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5790
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 272
Składniki
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 1,70 zł
Krok pierwszy: Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, połowę masła, 7 dag cukru oraz jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na około 30 minut do lodówki.
Krok drugi : Resztę miękkiego mas ła utrzyj z pozostałym cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj zmielony lub przeciś nięty przez praskę biały ser (możesz użyć gotowego twarogu na sernik), zmiksuj na kremową masę.
Krok trzeci: Dodaj miód (najlepiej naturalny) oraz ziarenka wydrążone z rozciętej laski wanilii (utrzyj je wcześniej w moździerzu). Rozbij 3 pozostałe jajka, oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do schłodzenia. Żółtka dodaj do masy serowej.
Krok czwarty : Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz z serowym nadzieniem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat. Wylep nim dno oraz boki tortownicy. Spód ponakłuwaj widelcem. Nałóż masę serową.
Krok piąty : Wierzch sernika posyp płatkami migdałowymi. Brązowy cukier wymieszaj z cynamonem. Wysyp na płatki migdałowe. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz około 45 min.Źródło: Świat kobiety