Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z morelami i śliwkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 72
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 149
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 72
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 116
Składniki
80 minut • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 1,60 zł • Przepis dla 12 osób
Zrób ciasto na spód. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekaj z masłem, dodaj cukier i żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki.
Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku (białka zachowaj) i dalej ucieraj. Porcjami dokładaj twaróg. Wsyp mąkę, budyń i skórkę otartą z jednej cytryny. Mieszaj, aż wszystkie się połączą.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą cukru (pod koniec dodaj łyżkę cukru). Wmieszaj je do masy serowej. Na koniec dodaj lekko oprószone mąką, pokrojone w paseczki morele oraz śliwki kalifornijskie. Wymieszaj.
Spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylep schłodzonym ciastem (możesz je też rozwałkować).
Masę serową wyłóż na ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w 175°C ok. godziny. Warto wiedziećŹródło: Kobieta i życie