Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z owocami leśnymi"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242785
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242785
Składniki
ok. 105 minut.
Zagnieść 7,5 dag masła ze szczyptą soli, mąką, 5 dag cukru i 1 jajkiem. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować na niej ciasto na placek o wymiarach 27x27 cm. Blachę o wymiarach 23x23 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Gęsto ponakłuwać je widelcem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Jagody oraz jeżyny przebrać, szybko opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Resztę masła utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ucierając, żółtka kolejno dodawać do masy maślanej. Porcjami dokładać twaróg. Wsypać kaszkę oraz proszek budyniowy. Dobrze wymieszać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać ją do masy serowej. Dołożyć jagody oraz jeżyny. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Masę serową przełożyć do formy wylepionej kruchym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu sernik oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco