Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z pestkami granatu i pistacjami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
ok. 90 minut.
Granat przekroić na pół, wybrać miąższ. Pistacje posiekać. Trochę posiekanych pistacji oraz 2,5 dag miąższu granatu odłożyć do dekoracji. Twaróg utrzeć ze skórką z pomarańczy i kardamonem. Żółtka dodać do masy serowej. Wsypać cukier puder, ulepszacz do serników (sernix) oraz proszek do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie domieszać do masy serowej. Na koniec dodać miąższ granatu i pistacje. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Nałożyć do niej masę serową. Wierzch wygładzić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 60 minut. Przestudzić w formie. Zdjąć obręcz tortownicy, zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać pistacjami i pestkami granatu.Źródło: Życie na gorąco