Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszny sernik z truskawkami i galaretką. Idealny na dzień Matki lub dzień Zakochanych.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1154
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 121
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10620
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1154
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 121
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10620
Składniki
Krok 1. Spód. Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Dodajemy chrupki ryżowe (można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek), dodajemy roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Krok 2. Masa sernikowa. 30 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. 450 g twarogu, 120 ml. kremówki i ostudzoną galaretkę miksujemy na gładką masę. Przelewamy do foremki na spód ciasteczkowy. Wstawiamy do lodówki.
Krok 3. Galaretka z truskawkami. 100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Na masę serową wykładamy około 250 g truskawek pokrojonych w plastry. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Krok 4. Masa sernikowa. Powtarzamy krok 2. Masę serową przelewamy na stężałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5. Wykończenie czyli galaretka z truskawkami. 100 g galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 500 ml. gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Na masie serowej układamy truskawki pokrojone w plastry, zalewamy ostudzoną i lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Uwagi: - chrupki ryżowe można pominąć, ale wtedy trzeba dać o 50 g więcej ciasteczek. - sernik można zrobić bez spodu i z galaretką bez cukru i wtedy będzie idealny dla osób na diecie keto. - ciasto ma delikatną piankową strukturę. - przechowywać w lodówce.