Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik z truskawkami należy do moich ulubionych ciast. Można go robić z różnymi owocami. Tym razem sezonowo przygotowałam go z truskawkami. Masa serowa jest pyszna, jak na mój gust. Przepis na tą masę mam już od lat i regularnie ją przygotowuję w różnych odsłonach smakowych. Ta masa jest z sera, który sami musimy przygotować z mleka, śmietany i jajek. Masę można wykorzystać na wiele sposobów. Dziś jeden z nich.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 133
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104483
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9020
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 133
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104483
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 330
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9020
Składniki
Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i żółtka stale ubijając. Na koniec dodajemy również partiami przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie mieszamy
Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie okrągła o średnicy 27 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tam biszkopt przez kilka minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy
Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu ( można dać nieco mniej wody )
Truskawki myjemy, szypułkujemy i pozostawiamy do przeschnięcia
Przygotowujemy masę serową: zagotowujemy litr mleka z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zacznie gotować wlewamy do niego śmietanę roztrzepaną dokładnie z jajkami ( ja robię to trzepaczką rózgową ). Zawartość garnka gotujemy kilka minut do momentu aż powstanie ser ( musi pojawić się przeźroczysta serwatka ) od czasu do czasu delikatnie mieszając. Ser odcedzamy na gęstym sicie i odsączamy, a następnie studzimy
Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy po łyżce sera nadal ucierając, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką masę
Na zimnym biszkopcie pozostawionym w formie rozsmarowujemy masę serową ( docierając do samych brzegów formy, aby zabezpieczyć ciasto przed wlaniem się galaretki) i układamy na niej połówki truskawek. Całość zalewamy tężejącą galaretką truskawkową
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc