Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-03-2025
Sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi, jest z pewnością marzeniem wielu początkujących kucharzy. Nie jest on wcale trudny do przygotowania. Oto przepis na najprostszy i jeden z najsmaczniejszych serników, który znany jest też jako krakowski.
Choć utarło się przekonanie, że sernik z wiaderka nie może wyjść tak dobrze, jak ten z mielonego białego twarogu, to wcale nieprawda. Co więcej, pozwoli ci na zaoszczędzenie czasu spędzonego w kuchni. Przepis na sernik z wiaderka będzie idealny dla wszystkich zabieganych i tych, którzy nie przepadają za pieczeniem. Ciasto wychodzi tak dobre, że goście nie zauważą nawet, że jego bazą jest ser z wiaderka.
Jak zrobić idealny sernik z wiaderka? Przede wszystkim powinien wyjść perfekcyjnie kremowy i puszysty - tak, żeby rozpływać się w ustach przy każdym gryzie. W sklepie wybierz produkty o wysokiej jakości, a w domu - postępuj zgodnie z wszystkimi etapami przepisu na sernik z wiaderka.
Twoim cukierniczym wyzwaniem będzie stworzenie ciasta, a następnie masy serowej. Pamiętaj, aby dobrze wypiec podstawę, a nadzienie - odpowiednio zmiksować, by było idealnie gładkie. Potem pozostaje tylko włożyć formę do piekarnika i uzbroić się w cierpliwość. Sernik z wiaderka najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem.
Foremka do pieczenia o rozmiarze 20 x 30 cm
W tym przepisie deser przygotowuje się na klasycznym kruchym spodzie, dzięki czemu ciasto jest mocno maślane. Jednak sporo osób przygotowuje sernik z wiaderka na herbatnikach. Po prostu na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia układa się ciasteczka (koniecznie twardsze, aby po wchłonięciu płynu z masy serowej zbytnio się nie rozpuściły). Następnie przygotowuje się warstwę serową - twaróg z wiaderka nie powinien być zbyt rzadki. Całość wkłada się do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, na dnie urządzenia układając też naczynie z wrzątkiem. Piecze się go 60-80 minut, a więc zupełnie inaczej niż w przypadku tradycyjnego sernika z wiaderka.
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1035
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 383
Pasta kanapkowa z tofu jest śmiesznie prosta w przygotowaniu, a w smaku nie u...
Odsłon: 1035
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 383
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem pudrem na puch. Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem do połączenia składników. Ciasto podziel na 2 części w proporcjach: 1/3 i 2/3.
Większą część ciasta rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 7 mm. Wyłóż nim blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia o rozmiarze 20x30 cm. Wstaw blaszkę na godzinę do lodówki.
Do mniejszej części ciasta dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Uformuj kulkę i owiń ją folią. Wstaw także do lodówki na przynajmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto w blaszce ponakłuwaj widelcem w wielu miejscach i podpiecz je przez 15 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmij i ostudź.
Mniejszą część ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Ostrym nożem pokrój je w paski i ostrożnie poukładaj na tacy. Wstaw do lodówki do czasu ich użycia.
Przygotuj masę serową. Przełóż ser z wiaderka do dużej miski. Wmieszaj do niego połowę cukru. Dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Ubij jajka i żółtka z pozostałym cukrem. Dodaj je do masy serowej. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę. Masę wylej na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu połóż paski, formując kratkę. Posmaruj ją rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Sernik z wiaderka, który zawsze wychodzi, piecz przez 40 minut, do suchego patyczka. Paski na wierzchu powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu przestudź. Przed podaniem ciasta posyp je cukrem pudrem.