Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kremowy sernik z żelką brzoskwiniową i galaretką bez pieczenia. Ciacho znane też pod nazwą Sernik Jajko Sadzone. Jest to szybki i łatwy do zrobienia przepis, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc jaki i na inne okazje. Ciasto jest kremowe i puszyste, z lekko chrupiącym spodem. Wszystkie składniki idealnie ze sobą harmonizują tworząc oryginalny wygląd i wyjątkowy smak, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
tortownica 18 cm, oraz tortonica 20-22 cm.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 97
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 97
Składniki
Uwagi: Wszystkie składniki, oprócz kremówki powinny mieć temperaturę pokojową. Żelka brzoskwiniowa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Z 7 połówek brzoskwiń odcinamy wierzchołki i odkładamy (będzie do dekoracji) a resztę brzoskwiń blendujemy. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zblendowanych brzoskwiń, mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do musu brzoskwiniowego. Chwilką jeszcze mieszamy blendując, aby składniki dobrze się połączyły. Mus brzoskwiniowy przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm. wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Spód. Herbatniki rozdrabniamy blenderem na piasek. Dodajemy krem typu nutella i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do tortownicy o wymiarach 20-22 cm. i wyrównujemy powierchnię.
Masa serowa. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ser, cukier puder, sok z cytryny i syrop z brzoskwiń blendujemy na gładką masę. Kremówkę ubijamy na prawie sztywno i dodajemy do masy serowej. Blendujemy krótko do połączenia składników. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i tak zahartowaną żelatynę wlewamy do masy serowej. Blendujemy do dokładnego połączenia składników. Przelewamy 2/3 masy na spód z herbatników w tortownicy 20-22cm. Wyrównujemy i na środek kładziemy żelkę brzoskwiniową. Wylewamy resztę masy serowej, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekoracja. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odcięte wcześniej wierzchołki brzoskwiń układamy na masie serowej. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.